Voimanaamat

Toim. Päivi Marin
Valokuvat Nora Sayaad
2017
Voimanaamat-valokuvakirjassa lapset kertovat voimaeläimistään, joiden kautta he peilaavat omia hyvinvointiin liittyviä vahvuuksiaan. Kirja on toteutettu yhteistyössä taideterapeuttiopiskelijoiden ja valokuvaaja Nora Sayaadin kanssa.
Kirja on loppuunmyyty.

Jäähyväiset jasmiinipuille – vanhempien kertomuksia lapsikaappauksesta
Toim. Ahlqvist, Agneta; Isaksson, Paavo; Tikkanen Anna-Maija & Turtola, Tanja (2015)
”Rakkaus voi joskus syttyä vierailla mailla jasmiinipuiden alla. Kaikki tarinat eivät kuitenkaan saa onnellista loppua. Se mikä alussa viehätti ja tuntui vieraassakin kulttuurissa rakkaalta, voi murentua hetkessä. Lapsikaappaus tapahtuu usein yllättäen. Monet vanhemmat saavat voimia edessä olevaan rakkaudestaan lapseen. Tämä rakkaus yhdistää teoksen kertomuksia. Joskus lapsen suojelemiseksi on luovuttava menneestä ja on paikkoja, joihin ei voi enää palata. Silloin on annettava jäähyväiset jasmiinipuille.”
Antologia on syntynyt Kaapatut Lapset ry:n tarpeesta antaa ääni monikulttuuristen parisuhderiitojen, kansainvälisten huoltokiistojen ja lapsikaappausten ja lasten palautuksen vaikeuden kokeneille vanhemmille. Antologia koostuu henkilökohtaista kokemusta käsittelevistä kirjoituksista, joissa vanhemmat pohtivat muun muassa kaksikulttuurisessa parisuhteessa kohdattuja vaikeuksia sekä lapsikaappauksen tai sen uhan tuomia tunteita. Kirjassa käsitellään lisäksi kansainvälistä lapsikaappausta yleisesti ilmiönä.

Lapsikaappausuhka elämän varjona, äitien kokemuksia suomalais-islamilaisesta perheestä
Aarni, Armi; Isaksson, Paavo; Khan, Anna-Maija & Räisänen, Tarja
(2008. 2. painos 2010.)
Kirja käsittelee islamilaisista kulttuureista ja yhteisöistä peräisin olevien miesten kanssa avioituneiden suomalaisnaisten kokemuksia ja näkemyksiä kahden kulttuurin perheiden haasteista, perhe-elämän ja avioliiton kriisiytymisestä sekä lasten huoltokiistojen kärjistymisestä.
Tiedot perustuvat Kaapatut lapset ry:n vuosina 2002 ja 2005 suorittamiin asiakaskyselyihin ja -haastatteluihin.
Kansainvälisen lapsikaappausasian tunnetuksi tekemisen lisäksi kirja esittelee islamilaisen lain pääpiirteitä perheoikeuteen liittyen sekä tarjoaa näkökulmia siihen, miksi huoltajuuskiistat suomalais-islamilaisissa perheissä muodostuvat usein niin vaikeiksi.
Aihe on ajankohtainen, sillä kahdenkulttuurin avioliittojen yleistymisen myötä on myös näiden avioliittojen purkautuminen viime vuosina lisääntynyt. Avioeroihin liittyvät kriisit, kuten kansainväliset huoltajuuskiistat ja lapsikaappauksen uhkatilanteet ovat samalla lisääntyneet. Eronneisuusluvut ovat erityisen korkeat niiden liittojen kohdalla, joissa puolisot ovat toisistaan kulttuurisesti ja uskonnollisesti kaukana.
Julkaisu tekee tunnetuksi kansainvälistä huoltajuuskiista- ja lapsikaappausasiaa sekä tarjoaa tietoa ja uusia näkökulmia kahdenkulttuurin perheiden kriisejä ja vaikeuksia työssään kohtaaville sosiaalialan ammattilaisille, viranomaisille, eri alojen opiskelijoille ja kaikille asiasta kiinnostuneille.
Kirjasta otettiin päivitetty painos 2010.